Tämä ohje on avomieheni äidiltä saatu.

 

 

 

Karjalanpaisti

 

1 kg luutonta porsaankinkkua

400 g naudan sisä- tai ulkopaistia

n. 5 kpl porsaan kylkiviipaletta pataan päällimmäiseksi (nämä jätin tällä kertaa pois)

1 sipuli lohkoina

10–15  kokonaista maustepippuria

4 kokonaista valkopippuria

2-3 laakerinlehteä

1 1/2 dl vettä keitettynä

1/2-1 lihaliemikuutio muserrettuna

1 1/2 tl hienonnettua merisuolaa

 

Leikkaa lihat suurehkoiksi kuutioiksi (4 x 3 cm). (Naudan lihapalat saa olla hiukan pienempiä, koska nauta kypsyy hitaammin)

 

Lado ensin uuninkestävän liekkipadan pohjalle naudanlihakuutiot, lohkottu sipuli, ja mausteet (ei suolaa tässä vaiheessa). Seuraavaksi laitetaan porsaankuutiot (ja päällimmäiseksi kylkiviipaleet, joista rasva sulaa kypsymisen aikana makua antamaan paistille).

 

Lisää suola ja kaada kuuma neste lihojen päälle. (neste ai saa peittää lihoja)

 

Nosta pata aluksi kuumaan, 250 asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi, jotta lihakuutiot ruskettuvat hieman. Käännä ruskistuneet lihakuutiot ja lisää jokunen nokare voita lihojen päälle(tarkista nestemäärä).

 

 Alenna lämpötila 150 asteeseen ja laita kansi padan päälle ja anna lihojen hautua pari tuntia.(tarkista liemen maku).  Karjalanpaisti on valmis kun lihan ovat mureita.

Lihoja ei pidä kypsennyksen aikana sekoitella, jotta liemi säilyy aivan kirkkaana.

 

Tarjoa keitettyjen perunoiden, porkkanoiden, makaronien, herneiden kanssa. Ja vielä lisukkeeksi suolakurkkuviipaleita, tomaattia, salaattia, kurkkua ja punajuuria.