Sushista löytyy lisää tietoa mm. täältä ja täältä.

 

Täytevaihtoehtoja oli lohi, tonnikala, kurkku ja porkkana.

 

 

 

 

Tässä kuva sushista lautaselta. Tuo valkoinen lautasella on garia eli säilöttyä inkivääriä. Pikkulautasella on sushille tarkoitettua soijaa ja wasabitahnaa.

 

 

 

Riisin keitto-ohje on täältä, mutta laitan sen myös tähän.

 

Sushiriisin valmistaminen (3-4 hengelle)

Ainekset:

500 g riisiä
kupillinen etikkaa
2 ruokalusikallista sokeria
2 teelusikkallista suolaa


1) Riisin valmistus

Pese riisi vedellä kunnes vesi muuttuu kirkkaaksi. Huuhteleminen vie riisistä ikävän maun pois. Kaada sitten kattilaan vettä niin, että sitä on kolme senttiä riisin yläpuolella (varo kaatamasta liikaa vettä, ettei riisistä tule vetistä!) ja litistä riisin pinta. Keitä riisiä kuumimmalla lämpötilalla kannen alla, kunnes se kiehuu, minkä jälkeen hiljennä levyä. Kun veden korkeus on laskenut riisin pinnan alapuolelle, käännä levy 1 tai 2:lle. Anna riisin kypsyä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.

Huom! Älä sekoita riisiä missään vaiheessa, sillä sekoittaminen tuhoaa riisistä sen hyvän maun. Älä avaa kantta usein, äläkä etenkään sen jälkeen, kun levy on käännetty 1:lle tai 2:lle, sillä kannen aukaiseminen keskeyttää riisin höyrystymisen. Käytä riisin keittämiseen riittävän isoa ja syvää kattilaa.

2) Sushietikan valmistus

Lisää sokeri ja suola etikkaan ja sekoita hyvin. Jos käytät vahvanmakuista etikkaa, muuta kuin riisietikkaa, lisää joukkoon hieman vettä, mutta vain sen verran, että happamuus vähenee.

3) Sushiriisin valmistus

Laita valmistamasi riisi tasaiselle isolle astialle. Sekoita valmistamaasi sushietikkaa riisiin vähitellen kunnes riisi on maustunut kauttaaltaan. Kun lisäät etikkaa riisiin, sekoita riisiä koko ajan ja viilennä sitä samalla viuhkalla. Koska ihmisellä on yleensä vain kaksi kättä, on hyvä, jos tässä vaiheessa voi saada apua joltakulta.

Huom! Viuhkalla leyhyttely ja riisin sekoittaminen etikkaa lisätessä on tärkeää siksi, että riisistä tulisi kiiltävää. Katso, ettei riisistä tule liian märkää. Kaikkea valmistettua etikkaa ei tarvitse välttämättä käyttää.