Alkupalana kuohuviiniä ja mansikoita.

 

 

Lisäksi alkupaloina oli kananmunia salaattipedillä.

 

 

 

Keitettyjen kananmunien päälle oli laitettu kruunumajoneesia, katkarapuja ja tilliä.

 

 

 

Pääruokana lampaan viulua. Lampaan kera oli kastiketta, keitettyjä perunoita, porkkanoita, raikasta salaattia, uunitomaattia sekä minttuhyytelöä. Minttuhyytelö oli kaupasta ostettua.

 

 

 

 

 

 

Jälkiruokana oli rahka-aprikoosikakkua.

 

 

 

 

Ja tässä ohjeet:

 

Lampaanviulu Isoäidin tapaan

 

n.3 kg:n lampaanviulu

1 tl kuivattua timjamia

3 tl kuivattua basilikaa

1/2 tl kuivattua salviaa

1/2 tl kuivattua rosmariinia

1 tl mustapippurirouhetta

2 tl suolaa

10 valkosipulinkynttä

2 dl kermaa

1,5 dl vahvaa kahvia

4 sokeripalaa

2 dl vahvaa lihalientä

 

Kastike:

 

valeluliemi

vettä

1 rkl vehnäjauhoja

1,5 dl kermaa

hieman minttuhyytelöä

 

Ø       Muotoile uuninpannulle kaksinkertaisesta alumiinifoliosta hieman lampaanviulua suurempi kaukalo ja nosta paisti siihen.

Ø       Sekoita yrtit, pippuri ja suola.

Ø       Pane sokeripalat kuumaan kahviin sulamaan.

Ø       Pistele viuluun teräväkärkisellä veitsellä 10 melko syvää reikää ja täytä ne mausteseoksella.

Ø       Sulje jokainen reikä valkosipulinkynnellä, jonka painat kokonaan lihan sisään.

Ø       Sivele paistin pinta öljyllä ja ripottele päälle loput mausteseoksesta.

Ø       Paista 225- asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Ø       Vähennä lämpö 200:aan ja valele viulu kahvilla ja kermalla.

Ø       Kaada 10 minuutin kuluttua lihaliemikin viulun kannelle.

Ø       Valele viulua tästä lähtien aina silloin tällöin kaukaloon kertyneellä liemellä.(jos se haihtuu liikaa, lisää kiehuvaa vettä). Mitä ahkerammin valelet, sen paremman viulun saat palkaksi.

Ø       Laske tunnin kuluttua uunin lämpö 175 asteeseen ja anna paistua vielä pari tuntia. Kaiken kaikkiaan paistoajaksi tulee siis 3 tuntia.

Ø       Jos käytössäsi on paistolämpömittari, kypsennä viulua niin kauan, että lukema on 65–75 astetta sen mukaan, haluatko sisältä punertavaa vai läpikypsää paistia.

Ø       Nosta valmis lampaanviulu kaukalostaan ja kerää kaukalon pohjalta kaikki valeluliemi talteen.

Ø       Kääri paisti alumiinifolioon ja peittele se mehevöitymään.

Ø       Tarkkaile ettei pinta "pala". Voit laittaa folion päälle estääksesi palamisen.

 

Tee sillä aikaa kastike: Lisää valeluliemeen hieman vettä ja suurusta se vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla, lisää minttuhyytelö. Keitä vihreäpilkullista kastiketta 10 minuuttia ja kruunaa se lopuksi kermalla.

 

Uunitomaatit

1/2 kg tomaatteja
2 rkl öljyä
1 rkl balsamicoa
1/2 rkl merisuolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä

tuoretta timjamia

tuoretta basilikaa

valkosipulia ohuina lastuina

Puolita tomaatit ja laita puolikkaat uunivuokaan halkaistu pinta ylöspäin.

Ripottele puolikkaille vähän suolaa ja sokeria sekä vähän öljyä ja balsamietikkaa.

Viipaloi valkosipulin kynnet ohuiksi lastuiksi. Ripottele tomaatinpuolikkaiden päälle valkosipulilastuja sekä tuoreyrttejä.

Kypsennä tomaatteja 150 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

 

Rahka-aprikoosikakku 

 

2 munaa 

2 1/4 dl sokeria 

150 g Valio voita sulatettuna 

1 dl Valio appelsiinitäysmehua 

4 1/2 dl vehnäjauhoja 

1 dl (50 g) mantelirouhetta 

2 tl vanilliinisokeria (rahkan sekaan) 

2 tl leivinjauhetta 

 

Pinnalle 

2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa sitruuna 

1 tlk (410/240 g) säilykeaprikoosia 

 

  • Sulata voi.

  • Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala teflon -irtopohjavuokaan (sisäosan halkaisija 25 - 26 cm).

  • Voitele vuoan reunat.

  • Sekoita jäähtyneeseen voisulaan sokeri ja muna.

  • Lisää mehu ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Lisää myös mantelirouhe.

  • Kaada taikina vuokaan.

  • Levitä päälle sitruunarahka, keskelle ohuemmin kuin reunoille.

  • Asettele päälle aprikoosit.

  • Paista 150 asteessa n. 1 tunti 15 min.

  • Tarjoa kakku jäähtyneenä.