Ohrasämpylät

 

5 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 tl sokeria

2 dl ohrahiutaleita

1 dl pellavansiemeniä

2 dl ohrajauhoja

n. 10 dl sämpyläjauhoja

4 rkl öljyä

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Sekoita hiiva nesteen joukkoon ja sekoita vispilällä tai puulastalla tasaiseksi. Vatkaa joukkoon sokeri, suola, ohrasuurimot, pellavansiemenet ja jauhot. Peitä astia liinalla. Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta samalla toisella kädellä. Lisää lopuksi öljy ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä.  Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia.

 

Leivo taikinasta sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota liinan alla lämpimässä paikassa vielä 30 minuuttia. Tarkista sormella kevyesti painaen ovatko sämpylät tarpeeksi kohonneet.

 

Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä.