Sämpylät

 

Taikinan juuri:

 

3 dl vettä

2 dl rasvatonta, maustamatonta jogurttia

1 tuorehiiva (50g) tai 1 pss kuivahiivaa

2 tl sokeria

5 dl hiivaleipäjauhoja

 

Lisäksi tarvitaan:

 

2 tl suolaa

n.6 dl sämpyläjauhoja

4 rkl öljyä

100 g maustamatonta tuorejuustoa (+nokare kreikkalainen valkosipuli-tuorejuustoa)

erilaisia siemeniä

 

Voiteluun:

 

1 kananmuna

 

Pinnalle:

 

siemeniä

 

Valmistus:

 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Lisää jogurtti. Sekoita hiiva nesteen joukkoon ja sekoita vispilällä tai puulastalla tasaiseksi. Vatkaa joukkoon sokeri ja vehnäjauhot (5 dl). Peitä astia liinalla. Anna taikinan juuren kohota lämpimässä paikassa n. 10 minuuttia.

 

Lisää taikinaan suola, siemenet ja osa jauhoista vispilällä/puulastalla vatkaten. Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta samalla toisella kädellä. Lisää lopuksi öljy ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä. Leivo taikinasta sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota liinan alla lämpimässä paikassa. Tarkista sormella kevyesti painaen ovatko sämpylät tarpeeksi kohonneet.

 

Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle  esim. unikonsiemeniä, pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä tai vaikkapa kaurahiutaleita.

 

Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 12 min.